perjantai 18. huhtikuuta 2014

Älä osta huijarilta

Tätä tekstiä inspiroi tänään facebookin eräässä kissaryhmässä vastaan tullut huijaustapaus. Tässä siis vinkkejä, joiden avulla voit välttää huijarin ja vaikka kävisi huonosti niin vinkit oikeaan toimintatapaan petoksen tapahtuessa.

Ole skeptinen
Ostaessasi netin (tai lehden tai ilmoitustaulun) ilmoituksen kautta kissaa ole erityisen varovainen äläkä maksa mitään (varausmaksuja) ennen kuin olet vähintään nähnyt pennun/kissan kotonaan. Hyvä olisi tehdä varausmaksusta myös kirjallinen sopimus, jossa selviää ehdot millä myyjä palauttaa rahat (jos ei voikaan kissaa luovuttaa tiettyyn aikaan mennessä). Huono merkki on myös, jos et ole yhteydessä myyjään kuin s-postilla etkä saa edes puhelinnumeroa (joka tosin voi nykyisin olla huijaukseen tehty prepaid-liittymä myös, numerohaku voi tässä auttaa selvittämään onko se omalle nimelle rekisteröity liittymä). Mitä vähemmän tietoa saat (kissasta, ihmisestä ja yhteystiedoista) sitä huonompi. En itsekään kerro tarkkaa osoitettani nettisivuillani, mutta sovittaessa tapaaminen sen olen toki antanut.

Jos kissa halutaan tuoda sinulle kotiin tai luovuttaa epäilyttävästi parkkipaikalla, älä suostu ellet ole käynyt pentua katsomassa jo pennun synnyinkodissa. Osa kasvattajista tuo pennut itse koteihin katsoakseen millaiseen paikkaan pentu päätyy, mutta tuskin vastuullisista kasvattajista yksikään on niin kiireinen, ettei pentua voisi kerran käydä katsomassa etukäteen. Itse vaadin ostajaehdokkaan kylään ennen kuin pentua edes varaan.

Mikäli myyjä lähettää sinulle kuvia kissoista, voi niistä helposti tehdä googlen kuvahaun. Jos joku kuvista on toisen ihmisen kasvattajasivuilta viety, hälytyskellojen pitäisi soida ja kasvattaja varmasti arvostaa, jos kerrot hänen kuviaan käytettävän tähän tarkoitukseen. Kasvattaja voi silloin itse pistää mahdollisesti syytteet menemään tai ainakin oppia "täggäämään" kuvansa omalla tekstillä/leimalla varotoimenpiteenä.

Mitä jos mokasin jo?
Jos pennusta on maksettu varausmaksu, mutta rahalle ei ole saatu vastinetta, asia on poliisiasia. Kyseessä on petos, joten paras on mennä poliisin luo tilinumeron ja mahdollisten sähköpostien/tekstarien kera. Ihminen voi olla antanut jopa väärän nimen, joten nimen huutelu ei ole useastakaan syystä järkevää netissä mustamaalaten. Voit huudella turhaan ammattihuijarin väärää nimeä tai kohta poliisi soittaa sinulle kertoen kunnianloukkaussyytteestä. Rikoksesta tuomitun nimen kertominen ei välttämättä johda samanlaisiin ongelmiin, mutta epäilty on syytön kunnes toisin todistetaan. Vaikka uhkaisit myyjää palauttamaan rahat poliisin uhalla (ja saisit rahat takaisin), voi tyyppi jatkaa muiden huijaamista. Paras olisi siis tehdä rikosilmoitus ja tuoda poliisin tietoon tapaus. Ehkä sama ihminen harrastaa huijauksia uranaan ja autat saattamaan ihmisen paremmin vastuuseen teostaan tai katkaiset aloittelijan uraputken heti poliisin avulla pelästyttämällä.

Hienot kasvattajasivutkaan eivät valitettavasti ole aina takuu oikeasta vastuullisesta kasvattajasta. Kehotan siis yleisesti kaikkia kissanostajia olemaan terveellisen skeptisiä ostaessaan eläimiä tai tavaroita tuntemattomilta. Vastuullinen kasvattaja päästää kotiinsa katsomaan pentuja ja emoa niiden omassa asuinympäristössä, tekee mahdollisista varausmaksuista kirjallisen sopimuksen ja palauttaa varausmaksun, jos ei voi ostajasta riippumattomista syistä luovuttaa kissaa sovitussa ajassa. Mitä enemmän pennunostajat minulta kyselevät kissoistani ja pennuista ja minusta itsestäni, sen parempi. Ainakin tiedän, että nyt ovat ihmiset oikeasti kiinnostuneita ja asioista perillä. Eivät tuntemattomat voi tietää, että meillä kissat elää rentoa ja hyvää elämää ja että pennut hoidetaan parhaamme mukaan. Kyllä se pitää saada itse omin silmin nähdä missä kunnossa kissat ovat ja missä oloissa ne viettävät aikansa. Ja vaikka petettynä ja kiukkuisena kuinka tekisi mieli huutaa "myyjän" kurjuutta nimen kera pitkin kissasivustoja, harkitse hetki olisiko se poliisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin vastasyyte kunnianloukkauksesta. Jos haluat varoittaa, kehota ihmisiä olemaan varovaisia ja olemaan maksamatta varausmaksuja näkemättä kissaa.

Huijaukselta välttymisessä ja huijaustilanteessa toimimisessa pätee kummassakin oman ajattelun ja harkinnan tärkeys. Ota selvää ja kyseenalaista, siinäpä menestymisen avain kissakaupoissa. Parempi yllättyä positiivisesti kerran kuin pettyä monesti näissä asioissa.

2 kommenttia:

  1. Joskus olen miettinyt sitäkin, että erilaisilla myyntipalstoilla ei kyllä saisi olla myynnissä mitään elävää. Se ei oikein sovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siellä seassa vastuullisten kasvattajienkin ilmoituksia vapaana olevista pennuista, jotka eivät myy pentuja mihin tahansa ja hoitavat eläimet kunnolla. Kodinvaihtajillekin on useille se uusi koti parempi vaihtoehto kuin lopetuspiikki, joten ymmärrän eläinten myynnin/markkinoinnin palstojen kautta, mutta kun saisi ihmiset ajattelemaan itse millaista toimintaa kannattaa tukea ja mikä on epäilyttävää.

      Poista