torstai 29. tammikuuta 2015

B-pentue

27.1.15 olin odottanut jo monta päivää neljän seinän sisällä synnytysvahdissa pysytelle synnyttäisikö Minttu kuten viimeksi eli n. 64 tiineysvuorokautena. Tiistaina 67 tiineysvuorokautena minulla alkoi kurssi, jota en halunnut jättää käymättä ja kissallinen kaverini tuli kokemattomana kissakätilönä ainakin vahtimaan Minttua poissaoloni ajaksi. No olin ehtinyt muutaman tunnin istua kurssilla, kun tuli viestiä, että limatulppa on irronnut ja sitten että supistukset on alkanut ja Minttu oli murissut kätilölle pesästä (supistuskipumerkki Mintulla, jos näkyy joku muu kuin minä). Lähdin sitten kiireellä kesken päivän synnytystä vahtimaan, mutta 2 pentua ehti syntyä ennen kuin ehdin kotiin ja kolmas lähes heti, kun pääsin makkariin, joka toimii pentuhuoneena. Onneksi kätilö oli huomannut kuitenkin istukat ja että pesään oli se kaksi pentua tullut jo, vaikka Minttu yritti pimitellä pentuja kantokopan perällä.

Sain ensitöikseni siirtää pienen perheen kantokopasta sturdiin, jotta pennut eivät joutuisi olemaan kovalla muovilla, jonka päältä Minttu oli kaapinut pyyhkeen pois ja kolmas pentu syntyi jo sturdiin. Loputkin pennut tulivat nopeaan tahtiin ja koko pentue syntyi reilun 1,5h sisällä laskien mukaan jopa ensimmäiset supistukset. Märkinä kaikki pennut olivat varsin tummia ja vaikea erottaa toisistaan, mutta sain kaikki punnittua ja kaikkien paino oli yli 100g ja kaikilta löytyi voimia lähteä etsimään nisiä. Minttu söi 4/5 istukkaa, mutta viimeistä se ei jaksanut enää ja hävitin sen. Viimeisen pennun kohdalla nopea tahti oli myös verottanut Mintun voimia ja sain katkaista viimeisen napanuoran ja ensimmäiseksi puhkaista nestepussin, joka ympäröi pentua.

Pentujen kuivettua oli selvää, että meiltä löytyy taas 5 täysin eriväristä pientä ja kaikki ovat tämän 2 vuorokauden aikana nostaneet painoaan hyvin. Minttu on tunnollinen emo, joka välillä poistuu pentuhuoneesta ruokaa kerjäämään tai käyttämään hiekkiksiä (makkarissakin on hiekkis, mutta sitä käyttää vain, kun on pakko eli öisin ja poissaollessani). Tähän pentueeseen syntyi myös kaksi yksiväristä (eli kuviotonta) pentua eli ilmeisesti Minttu kantaa sitäkin. Pentujen isän puolelta yksivärisyys oli hyvin todennäköinen kannettava (isän yksi veli on yksivärinen sininen). Sukupuolijakauma näyttäisi olevan 4 tyttöä ja 1 poika ja tytöistä 3 on selviä kilppareita eli niiden värityksessä on myös punaista/cremeä.

Ja nyt siihen olennaiseen eli kuviin ;)

Koko pentue pesässä päikkäreillä ennen kuin ilkeä kasvattaja tuli pitämään kuvaussessiota:

Kilpikonnahopeatiikeri/täplikäs tyttö

Kilpikonna tyttö, joka tahtoi kääntää pään sille puolelle, jossa on vähemmän punaista, mutta huomatkaa ihana punainen kulmakarva vasemmalla puolella (voi olla kilpikonnasavu, mutta se selviää ajan kanssa)

Sininen poika, selkeästi jo nyt pentueen isoin (n. 10-20g isompi kuin tytöt riippuen tytöstä, voi olla myös sinisavu, mutta se selviää ajan kanssa)

Ruskea/hopeatiikeri/täplikäs tyttö, tästä on vielä vaikea sanoa onko kylmä ruskea vai tumma ja ehkä hitusen rufistinen hopea, selkeimmät raidat kuitenkin kuviollisista ainakin toistaiseksi

Sinikilpikonnatiikeri/täplikäs tyttö, pentueen pienin, mutta pitää puolensa. Kuvaaminen oli haastavinta, koska oli koko ajan lähtemässä lipettiin. On myös maitobaarissa pippurinen parhaasta paikasta taistelija.

Tässä näkyy neiti sisupussin naamakin (oikealla oleva pentu), ihan vasemmalla poika, keskellä edessä kilpikonnahopea ja takana hopea/ruskea ja kilpikonna

Rakastuin näihin kaikkii jo ensimmäisenä päivänä ja kolme täysin erilaista kilpikonnaväritteistä pentua on lähes taivas.

Tästä pentueesta aion sijoittaa yhden tytön (ellei mies muuta mieltään jollain ihmeellä ja pidän itse), mutta kenet tarkentuu myöhemmin. Jos pojasta kasvaa lupaava euron alku niin sillekin voi olla hakusessa sijoituskoti tai ainakin koti, jossa se voisi olla leikkaamattomana toivottavasti ainakin yhden pentueen verran.

Pentuja en varaa ennen vähintään 4 viikon ikää, jotta näen mihin suuntaan alkavat kehittymään ulkonäöllisesti ja luonteen puolesta, mutta kiinnostusta saa osoittaa yksittäisiin pentuihinkin tässä vaiheessa. Ensimmäisenä kuitenkin itse valitsen jatkokasvatukseen menevän/menevät. Kissattomat voivat tulla pentuja katsomaan 2 viikon iän jälkeen ja kissalliset 4 viikon iän (jota suosittelen kissattomillekin, koska 2-viikkoisista on vaikea vielä sanoa mitään eivätkä ne juuri seurustele vielä ihmisten kanssa). Sosiaalistaminen erilaisiin ihmisiin alkaa kuitenkin 2 viikon iästä eteenpäin ja tarkoitus olisi tutustuttaa pennut myös ainakin kerran koiraan.

Yritän kuvata pennut viikonloppuna luonnonvalossa, jotta värit olisivat kuvissa mahdollisimman lähellä totuutta ja kuvien tarkkuuskin ehkä paranisi (pitää konsultoida miestä kameran valotusajan muuttamisesta).

4 kommenttia:

  1. Ihania ❤ Kilpparit on vaan niin kauniita :)

    VastaaPoista
  2. Kauniit pennut! ♥ Kiva kun kilppareita tuli noin monta, joista yksi vieläpä lähes pikku-Minttu! :D Minusta on niin söpöä, jos pentu muistuttaa väritykseltään vanhempaansa. Meillä Raku on isästään melkein kuin lämpimämpi versio väritykseltään ja Nora taasen pitkäkarvaversio äidistään ja siskostaan. :D

    VastaaPoista