sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Muuttaminen kissojen kanssa

Nyt pari kertaa muutettuani kissojen kanssa voisin jakaa hyviksi kokemiani toimintatapoja, joilla omat kissani ovat ottaneet muutokset varsin hyvin vastaan.

1) Anna kissojen olla vanhassa asunnossa mahdollisimman pitkään, kunnes ainakin suurin osa tavaroista on tuotu uuteen asuntoon. Eristäminen yhteen huoneeseen toimii hyvin, jotta kissat eivät pääse avoimista ovista livahtamaan rappukäytävään/pihalle. Kissat voivat ihmetellä ääniä ja eristystä, mutta ainakin ne ovat tutussa tutulta tuoksuvassa ympäristössä.

2) Kun on aika siirtää kissat, pakkaa kissat autoon mahdollisimman myöhään ennen lähtöä. Näin kesällä varsinkin autossa voi olla todella kuuma, joten kylmään/kuumaan autoon kissat vasta kun lämpötila on esim. ilmastoinnilla saatu sopivaksi tai niin, että kissat joutuvat viettämään mahdollisimman lyhyen ajan kyydissä. Lämmitys ja viilennys keinot käyttöön pidemmillä automatkoilla, kuten myös tauot (lämmittämiseen esim. boksisuoja, viilentämiseen märkä pyyhe boksin päälle).

3) Uudessa kodissa kannattaa raivata yksi huone alkuun siihen kuntoon, että kissat voi päästään sinne ensin tutustumaan. Hyvä olisi, jos huone ei ole valtava ja siellä olisi jo esim. tuttuja huonekaluja tai tuttu raapimispuu, jossa on kissojen omat tuoksut. Piilopaikat (kuten sängyn alunen, kiipeilypuun kolo) ovat myös hyviä olla olemassa, jos kissaa jännittää uudet paikat eikä tahdo heti seistä keskellä lattiaa.

4) Uuteen kotiin tutustuminen kissan tahtiin. Kun ensimmäinen huone on jo kissojen toimesta tarkastettu ja muun kämpän turvallisuus varmistettu, voi huoneen oven avata ja antaa kissojen tutustua omaan tahtiinsa asuntoon. Jotkut juoksevat heti kaikki paikat läpi boksin oven auetessa jo ekassa huoneessa, mutta osa lähtee piilostaan kunnolla liikkeelle vasta yön pimeydessä. Turha pakottaminen kämpässä liikkumiseen aiheuttaa vain turhaa stressiä, joten annan kissojen tutustua omaan tahtiinsa uuteen ympäristöön ja muista poistaa vaaratekijät ja sulkea ikkunat ja ovet, ettei kissa vahingossakaan karkaa. (Myös vapaasti ulkoilevat kissat olisi hyvä pitää sisällä ainakin pari päivää, jotta tottuvat uuteen kotiinsa.)

5) Huolehdi, että kissa löytää hiekkalaatikon, vesikupin ja ruokakupin. Itse sijoitan hiekkalaatikot heti niiden vakituisille paikoille, koska omat kissani kyllä tutkivat paikat ekana päivänä ja löytävät laatikon ja vesikupin. Jos kissa liikkuu kyllä asunnossa, mutta ei näytä löytävän laatikkoa niin kissan voi ihan nostaa laatikkoon, jolloin ainakin se laatikko on nyt kissan tiedossa. Sängyn/sohvan alle jymähtäjän kanssa kannattaa huolehtia, että edes yksi hiekkalaatikko ja vesikuppi (ja ruokakuppi) olisivat ainakin väliaikaisesti samassa huoneessa kissan jymähdyspaikan kanssa. Näin kissalla on matalampi kynnys hiipiä hiekkalaatikolle tarvittaessa. Todella pelokkaan kissan kanssa hiekkalaatikon voi sijoittaa ihan sängyn/sohvan/piilopaikan viereen.
Jos kuitenkin kissalle käy vahinko piilopaikkaan (osa kissoista stressaa jo autoa/imuria niin, että laskee alleen, joten muuttokaan ei ole helppo pala nieltäväksi), siivoa se mutta älä lietso kissan pelkoa torumalla/huutamalla/turhaan ajamalla kissaa pois piilostaan. Tilanne vain pitkittyy ja pahenee. Ei ole kissan vika, että veit sen uuteen paikkaan, jossa sitä pelottaa. Imuroinnin ja muun metelöinnin välttäminen on myös kannattavaa vielä sopeutumisvaiheessa varsinkin aremman kissan kanssa.

6) Tutut hajut. Tutut hajut huonekaluissa, matoissa ja muissa tavaroissa auttavat kissaa tuntemaan olonsa rohkeammaksi. Paikka tuoksuu jo osittain tutulta ja itseltä eli stressikin voi vähentyä. Osittain käytetyillä hiekoilla olevan hiekkalaatikon rahtaaminen ei ehkä muutossa houkuttele, mutta voi auttaa kissaa tunnistamaan hiekkalaatikon käyttökelpoiseksi. Feliway haihdutin tai suihke voi myös toimia apuna, jos kyseessä on arempi kissa tai esim. stressiherkkä kissa (jolla stressi voi ilmetä esim. merkkailuna).


Ehkä kauhein tilanne, minkä voin kissanäkökulmasta keksiä on, että kissa viedään ensimmäiseksi tyhjään uuteen asuntoon ja sitten aletaan kantaa isolla kissalle oudolla porukalla äänekkäästi tavaraa sisään ja ovet ovat apposen auki ja meteliä tulee esim. rappukäytävästä ja yhtään piilopaikkaa ei tyhjässä asunnossa ole. Piilopaikaton, vieras, äänekäs paikka vaarallisesti lojuvilla tavaroilla (kahvalliset muovipussit ovat jo riski) ja ovet auki toivottavasti ei ole kenenkään kissan omistajan tapa muuttaa uuteen asuntoon. Pidemmän matkan muutoissa, joissa kissat on vietävä tavaroiden kanssa samaan aikaan ja auto muuttuu saunaksi hetkessä kissat kannattaa nostaa vaikka yhteen huoneeseen kantokopeissa tai rajata vessaan hiekkalaatikon kera, kunnes esim. makuuhuone on kissoille eristyskelpoinen.



Mahdollisimman stressittömiä muuttoja toivottaen Itä-Helsingistä Länsi-Helsinkiin juuri muuttaneet Tessa, Minttu, Nuttu ja kaksi ihmisorjaa

PS. omia muuttovinkkejä saa laittaa kommentteihin. Se mikä toimii toisilla ei aina ole paras ratkaisu jollekin toiselle, joten vaihtoehdoista ei ole haittaa.

PPS. Täällä on kissalauta olkkarin ikkunan edessä, jee t. kissat

6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjotus! Itse en ole vielä kissojen kanssa muuttanut, mutta eiköhän sekin ole joskus edessä :)

    VastaaPoista
  2. Loistava ikkunalauta!

    Meilläkin tehtiin niin, että muuttoa edeltävänä päivänä tyhjennettiin makuuhuone niin hyvin kuin vain pystyi, minkä jälkeen kissat suljettiin makuhuoneeseen muuton ajaksa (ja bokseihin silloin, kun makkaria tyhjennettiin). Uuteen asuntoon kissat tuotiin vasta myöhään illalla viimeisen kuorman kanssa (josta puolet oli kissojen tavaroita...). Meillä tosin ei uudessa asunnossa ehditty järjestellä yhtään mitään, mutta onneksi Devi ja Kajsa ovat molemmat sen verran rohkeita, ettei kumpaakaan haitannut kaaos tai vieras paikka. Kajsalle riitti, että oma tyyny löytyi, Devi taas oli sitä mieltä, että muuttolaatikot olivat se turvallinen juttu (en kyllä ymmärtänyt neidin logiikkaa...).

    Ai niin, lahjoin kissoja myös vähän herkuilla :)

    VastaaPoista
  3. Onnea uuteen kotiin! :) Tuo kissa ensin -taktiikka on kyllä kamala, toivottavasti kukaan ei tee niin. Meillä kisut oli muuton ajan vessassa ja ne otettiin mukaan vasta kun kaikki rojut oli jo viety. Äitini neronleimaus oli päästää kissat vessasta katsomaan vanhaa asuntoa viimeisen kerran niin, ettei siellä ollut enää tavaroita. Onneksi saatiin kisut suht helposti kiinni, mutta ne oli kyllä tosi peloissaan ja ihmeissään kun kaikki tuttu ja turvallinen oli poissa. Uuteen kotiin päästyään ne tutkivat paikat läpi, alkuun säikkyen ääniä, mutta pian huomaten että tämä paikka on meidän eikä täällä tarvitse pelätä. :)

    VastaaPoista
  4. Mulla oli kissat tässä muutossa siskoni makkarissa (josta ei mitään viety) hiekkalaatikon kera. Koska Mintusta voi tulla kissaraketti boksiin yritettäessä olin ovela ja menin huoneeseen pitäen kissat siellä ja käytin Mintun ikävä huomionhakua hyväkseni. Tyhjään kämppään vapaaksi päästäminen ja sitten kopitusyritys on kyllä kanssa näitä "älä tee, ellet halua tehdä elämästäsi vaikeaa" ideoita. :P

    VastaaPoista
  5. Hyvät vinkit! Laitetaan korvan taakse, vaikkei juuri nyt muuttoa suunnitellakaan :)

    Ja tuo ikkunalauta on kyllä paras! Meilläkin tykätään, kun ikkoinoista näkee ulos kunnolla!

    VastaaPoista
  6. Erinomaisia kissanäkökulmaisia huomioita, kiitos! Ikkunalaudat <3!

    VastaaPoista