keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Nimiä

Kesti jonkin aikaa keksiä teema, joka alkaa B:llä ja sopii omaan elämääni tai on vähintään asia, josta tykkään. Pyörittelin englannin ja suomen kielisiä teemoja (babes, bears, birds, balladit, baletit...) pitkään, kunnes ystäväni heitteli avuksi teemaideoita ilmaan ja siellä oli mukana banaanikärpäsen geenit. Olen opiskelujeni ohella töissä banaanikärpäsiä käyttävässä tutkimusryhmässä ja bioinformatiikkaa tekevänä olen törmännyt moniin hassuihinkin nimiin Drosophila melanogasterin geenistössä. Kraken, Clockwork orange, wingless ihan näin vain muutaman mainitakseni.

Lähdin sitten googlailemaan mahdollisimman hassuja ja söpöjä banaanikärpäsgeenien nimiä ja niitä löytyi englanniksi hakiessa aika kätevästi. Osa oli hauskoja, mutta ei ehkä kissanpentujen nimeksi sopivia (Kenny South Parkin Kennyn mukaan, koska se geeni aiheuttaa tiettynä alleelina kärpäsen kuoleman parin päivän jälkeen ja Tinman, koska alleelia kantavilla kärpäsillä ei ole sydäntä). Voitte googlata itse fruit fly gene names ja näitä nimiä löytyy. Banaanikärpästutkijoilla on siis huumorintajua ;)

Kesti hetki löytää kaikille pennuille nimi, johon olen tyytyväinen, koska en tahtonut liian negatiivisen kuuloista tai negatiivisella merkityksellä olevaa nimeä. Muutamalle löytyi hyvin helposti, mutta Meeri ja Minni olivat jonkin aikaa työn alla.

Muru - I’m Not Dead Yet
Tiettyä alleelia kantavat kärpäset elävät noin tuplasti pidempään kuin normaalisti. Ymmärrätte ehkä tämän toiveikkaan nimen Murun selkämutka huomioiden ja Monty Python faneille tämän pitäisi olla myös tuttu.

Myy - Lilliputian
Geeni säätelee kasvua. Myy on edelleen pentueen pienin selkeästi.

Blue - Wishful Thinking
Ensin luulin/toivoin Bluen olevan poika, sitten toivoin sen jäävän kasvatukseen (kunnes löysin värivirheen) ja nyt toivotaan vielä Bluen olevan oikeasti savu eikä vaan huijaavan. Toiveikasta ajattelua kerrakseen :D

Meeri - Mastermind
Meerin pään sisällä raksuttaa selkeästi. Se oli ensimmäinen sängylle kiipeäjä ja usein joukon etunenässä uusissa seikkailuissa. Aamulla se tajuaa nykyään herätyskellon soidessa, että olen hereillä. Ihan hyvin 5-viikkoiselta.

Minni - Stardust
Tämä viittaa siskoni logiikan mukaan Minnin väriin ja onhan Minni (kuten me kaikki) tähtipölystä syntynyt. Minnille hyvän nimen löytäminen oli vaikeinta, joten päädyin tällaiseen söpöön tyttömäiseen ratkaisuun.


Arvon vielä hetken Bluen savustatusta ja Myyn sekä Minnin kuvioita ennen kuin nämä nimet pistetään rekisterikirjoihin menemään. Parin viikon sisään kuitenkin tarkoitus (ja lähes pakko) pennut on rekisteröidä, joten on hyvä, että nimet on jo valmiina.

Aika nättejä geeninimiksi eikö totta ;) Pojille olisi löytynyt vielä lisää kivoja (Smaug esimerkiksi houkutti, mutta eihän sellaista nyt tytölle kehdannut antaa).

6 kommenttia:

 1. Omaperäinen nimiteema ja nimet valittu ihanasti kisujen piirteiden mukaan ♥ Kisujen virallisten nimien keksiminen käy varmasti työstä kun kutsumanimienkin keksiminen on joskus melkoista salapoliisityötä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja kutsumanimen voi vaihtaa, jos keksiikin myöhemmin paremman, viralliset jää rekisteriin lopullisesti, joten paras valita viisaasti heti ekalla kerralla (tai ainakin ennen rekisteröintiä vaihtaa parempaan) :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hyvä, että joku muukin on sitä mieltä. Pelkän teeman kertomiseen ihmisten ensireaktiot ovat olleet aika skeptisiä tähän mennessä :D Pienen nimiperehdytyksen jälkeen on alettu tajuta.

   Poista
 3. Loistava teema ja loistavat nimet :D

  VastaaPoista