torstai 12. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013: Luukku 12

Vielä on puolet joulukalenterista jäljellä ja vielä vajaa pari viikkoa ostella joululahjoja, myös karvakavereille. Ajattelinkin jakaa vinkkejä jouluostoksille, jos kissan aktivointilelun hommaaminen on ollut harkinnassa. Olen itse aktivointilelu hamsteri ja kotoa löytyykin hyvin monta erilaista aktivointilelua, joista tosin pari kappaletta on hajalla joko minun tai ei niin kestävän rakenteen vuoksi. Tässä siis toivottavasti kaikki meillä testatut ja muutama tuleva lelu ;) Nimistä linkit paikkoihin, joista lelut ainakin löytyvät.

Cat Activity Fun Board
Tämän lelun kissat saivat, kun toissakesäinen työkaverini ei enää tarvinnut sitä omille kissoilleen ja huomasi minun harkitsevan tämän ostoa. Laudan hinta olikin silloin kolmenkympin tienoilla, mutta on nyt laskenut jo hiukan kivemmalle tasolle.
Tässä on viisi erilaista paikkaa, joihin raksuja/herkkuja/ruokaa voi laittaa. Lauta ei ole kaikkein haastavimmasta päästä, mutta sopii useamman kissan yhtäaikaiseen käyttöön ja monista muista leluista poiketen myös kostealle ruoalle, kuten lihalle tai vaikka patee muotoiselle märkäruoalle. Toimii siis myös syömistä hidastavana kuppina, jos ahmiminen on ongelma. Voi pestä pesukoneessa.

Cat Activity Tunnel Feeder
Tämä lelu on taloudessamme uusin käytössä oleva. Isohkon säiliön takia tämä sopii esim. yöpoissaoloruokkijaksi, sillä mahtuu raksuja reilusti varastoon. Helppo lelu, mutta toimii syömisen hidastamisessa ja poissaolo ruokkijana.

Pipolino Anti-Stress Home Trainer
Tämä on käytännössä putki, jota pyöritetään ja raksuja tippuu rei'istä. Halvempiin malleihin verrattuna tämän vaikeustasoa voi kuitenkin muuttaa. Alkuun voi pistää paljon isoja reikiä auki ja kunnon ammattilaisahmatille voi olla vain muutama reikä auki. Raksuja myös mahtuu reilusti eli toimii vaikeaksi asetettuna täynnä hyvin yöpoissaoloruokkijana. Ollut meillä käytössä jo yli pari vuotta vaihdellen ja hyvä lelu, joka toimii luultavasti myös koiralla.

Nina Ottosson Cat Pyramid -aktivointilelu
Edellisessä joulukalenteri luukussakin näkynyt lelu. Edullinen, helppo ja sopivan kokoinen vaikka mukana kuljetettavaksi. Valitettavasti ensimmäinen sininen kappaleemme ei kestänyt tumpelon ihmisen lattialle tiputtamista, joten piti ostaa uusi. Vanhan olisi varmaan voinut kyllä liimata, jos olisin jaksanut metsästää turvallista ja tehokasta liimaa, koska ylä- ja alaosa vain irtosivat toisistaan siististi. Ei vaadi kissalta kovin paljon älyllistä panosta, mutta tassuja saa sentään käyttää hetken.

KONG Cat Wobbler Snackball
Sama periaate kuin edellisessä eli lelua pitää kallistella, jotta herkut tippuvat ulos. Tämä on tosin isompi ja varustettu hännällä. Astetta haastavampi kuin edellinen kokonsa ja painonsa vuoksi. Nopealle ongelmanratkaisijalle luultavasti hiukan parempi, kun ei tyhjene yhtä nopeasti kuin edellinen.

Nina Ottosson Cat Treat Maze-aktivointilelu
Ufoksi kutsumani lelu, josta löytyy jo haastetta. Tätä kissa saa keikutella jo kauemmin, jotta herkut tulevat ulos ja niitä laitetaan lelun molemmille puolille. Koirille on myös hiukan isompi versio tarjolla. Ei sovi kärsimättömille luovuttajille, mutta kärsivällisille askartelijoille kyllä. Tosin tuo reuna ei oikein kestänyt Topin taktiikkaa ottaa kulmahampailla kiinni reunasta ja riuhtaista. Eli nakertelijoilla voi reuna kärsiä ja paloja irrota, mutta muuten olen ollut tyytyväinen, sillä nämä aktivointilelu ammattilaisetkin saavat vähän haastetta välillä.

Buster Soft Cube Mini
Oikeasti koirille suunnattu lelu, joka on vaikeutettu versio herkkupallosta. Saa myös isompana kokona. Pyöritellään kuten palloa, mutta muoto ja sisärakenteet tekevät hommasta haastavampaa. Tessa tykkää tästä erityisesti kuten orjansakin. Kestää jopa kömpelön omistajan tiputtelut ongelmitta ;)

Sitten vielä lisää leluja, joista ei olee omia kuvia tähän hätään, sillä ne ovat purettuna tai kaapin perukoilla toistaiseksi.

Funkitty Twist 'n Treat
Vastaavia saa muistaakseni myös isompana koiraversiona. Ihan ok lelu, mutta ei kovin ihmeellinen. Hinta ei onneksi myöskään hirvitä.

Catit Design Senses Labyrinth
Torni, joka sopii usean kissan käyttöön samaan aikaan. Tuo esiin kissojen luovuutta. Tuoltahan pitäisi koukkia tassulla raksuja alas vähitellen ja vaikeutta saa hiukan säädettyä. Mintun tyyli on kuitenkin syödä ylhäällä olevasta reiästä aina, kun pystyy, ellei siihen keksi estettä. Kaatuu myös varsin helposti, jos harmaa ympyrä ei ole kunnolla kiinni tai jos kissa haluaa tosissaan sen kaataa. Meillä ei ole kaadettu tahallaan, mutta kaikkien kissoilla ei kuuleman mukaan hermot ole riittänyt ja sitten on lelu ja herkut lennellyt.

Premium PrimaCat aktivointipallo
Tällaisia ja vastaavia saa ihan marketeistakin alle vitosella. Säädettävä aukko on kuitenkin tämän tosi helpon lelun ongelma. Jos aukko on kokonaan auki, on kaikki namitkin heti kohta lattialla. Valitettavasti meillä luukkua kasassa pitävä jousi petti itsestään kaapissa ollessaan ja nyt lelu on käytännössä liian helppo ja samalla hyödytön. Ihan ok ekaksi leluksi, mutta älä odota kestävän ikuisesti.

Catrine Catmosphere aktivointipallo
Paranneltu versio aktivointipallosta. Raksut eivät tule heti kaikki ulos, mutta tulevat usein ryppäinä. Yksi haaste on myös yrittää täyttää tämä mahdollisimman täyteen, niin että sisälieriön saa fiksusti paikoilleen. Jos taloudessa on yli-innokas (mies)sulkija, lieriön irti kierittäminen voi olla ajoittain haastavaa. Suhteellisen helppo, mutta vaatii enemmän työtä kuin peruspallot.

Kuten näette, meillä on paljon aktivointileluja, mutta kissat saavat pari lisää joululahjaksi ja pidän silmät aina auki uusien aktivointilelujen varalta. Tuttu lelu on kuitenkin varsin helppo harjoituksen tuloksena eikä ole yhtä kiinnostava. Siksi tykkään vaihdella käytössä olevia leluja vaihteluksi ja etsiä uusia. Nämä kaksi meillä nyt odottaa kaapissa joulua:

Cat Activity Turn Around
Pitkän harkinnan ja hintavertailun jälkeen tilasin tämän Mustilta ja Mirriltä verkkokaupasta, kun siellä oli itsenäisyyspäivänä -15% ale tilauksen loppusummasta.

Contempo Vena
Tämä on odotellut kaapissa jo kauemmin, mutta unohtunut sinne toistaiseksi, joten kissat saavat sitten tämän käyttöön jouluna. Edullinen ja toivottavasti hiukan haastavampi kehitelmä aktivointipallosta.

Hölmöä tämän aktivointilelu paljouden keskellä on, että meillä herkut meinaavat jäävä kaappiin menemään pilalle. En juuri tarjoile kissoille erikoisherkkuja vaan näistä leluista syödään iltaraksut. Saavat kissat tehdä töitä ruokansa eteen, purkaa hiukan energiaa ennen nukkumaan menoa eikä raksuja voi ahmia kauhealla vauhdilla (vaikkei sitä ongelmaa ole yleensä). Toivottavasti tästä on jotain apua jollekin aktivointilelua harkinneelle. Käyttökokemuksia uusista leluista ja tulevaisuuden löydöistä kokemuksen kerryttyä ;)

1 kommentti:

  1. Kiitos kattavasta vinkkilistasta! En tiennytkään, että Mustista ja Mirristä saa nykyisin näin monenlaisia aktivointileluja. Contempo vena päätyi tonttujen matkaan :)

    VastaaPoista